21.3.2013

Suunnittelua ja paperia seinään

Tänään oli hetki aikaa käydä Julian kanssa yhdessä töihin. Saimmekin yläkertaan paperinlaiton suunnitelmaa tehtyä, lisäksi ensimmäiseen kerrokseen ulkoseinään tuli laitettua paperi.

Keskikerrokseen saatiin myös paperi laitettua - nyt on kerros loppuun asti laitettu eli enää on yläkerta jäljellä.

Tuli samalla haettua myös keskuspölynimuri - Royal-Eco GIS 10, pitäisi olla laatuvehje http://www.royal-tukku.fi/

Alakertaa apurin kera, kikkakolmonen harjanvarrella poimittu
vuoden 1978 tsekkoslovakialaisesta piirretystä !

Ja paperia on täälläkin

Yläkerrassa jo 1. kerros laitettu

Ja toisesta nurkasta kuvaa

20.3.2013

Rimoja, lautaa yms

Toissapäivänä ja eilen tuli lautojen kanssa kikkailtua - lankkuja ja lautoja noudettu, lautoja viety takaisin sahattavaksi rimoiksi (kun ei rakennussirkkeliä ole vielä itselle hommannut...), ja koko komeus tuotu takaisin pihalle / alettu nostelemaan yläkertaan.

Tänään ehti oikein tekemäänkin - lisäsin rimat kattotuolien alapuolelle ja seuraavaksi olisikin vuorossa joko lisää villoitusta tai paperien laittoa. Taitaa alkaa seinäpaperilla ja nousta siitä sitten villan kanssa ylöspäin, varmaan loogisin tehdä niin. Nyt on kuitenkin rappukuilu edes hieman laudoilla ummessa joten siinäkin voi kohta käppäillä / kiikkua tikkailla.

Toki pitää sinne vielä lisää nostaa lankkuja ja lautoja jotta on turvallinen kulkea. Ne laudat kuitenkin tulee käyttöön yläkerrassa joten siinä mielessä ei ole yhtään haittaa että ne jo valmiiksi nostelee sinne.

Yläkerran sahailun ja naulailun lisäksi alkoi keskikerroksen viimeisen seinän paperointi, kun vielä hetken jotain jaksoi tehdä. Nyt taas suunnittelemaan, verotusjuttuja tutkimaan ja ihmettelemään, kotitalousvähennystä ja energiatukihakemusta jättämään jne.

Yleistä näkymää

Rimat lisätty villojen väliin

Tännekin yleisnäkymää

Tuplaakattotuoliin tulikin toki lauta, ei rima

Keittiön seinäpaperit

Ja toiseen suuntaan keittiötä, jos huomenna tekisi loppuun

14.3.2013

Villoitusta, purkua ja keskuspölynimuria

Tänään tuli käytyä pölynimurikauppiaan luona - sopivasti kun olivat muuttamassa ja sai kaikista tarvikkeista hyvän tukkualennuksen. Mukavat 2,5h siinä menikin mutta nyt on putket ja luukut, kulmat yms hommattu. Teki aika hyvän laskennan paljonko tarvitaan putkivetoja minnekin. Lopuksi vielä esittelykäytössä olleesta (ei käynnistetystä) imuristakin sai semmoisen tarjouksen että pitää sekin vissiin samalla ottaa.

Eilen tuli villoitettua kattoa lisää, nyt alkaa olemaan niin lähellä rappuskuilua että ei enää uskalla villoittaa ennenkuin saa laudat aukon peitoksi. Noh - seuraavaksi sitten peitellään paperilla nyt tehdyt villoitukset, on siinäkin rullan pyörittämistä.

Lopuksi tuli vielä riisuttua kellarissa vanhan kylmäkellarin loppuseinä - nyt pääsisi sitäkin sitten tasoittelemaan ja maalailemaan.

Villoja, taas näkyy lattiaakin :)

Ja tästäkin suunnasta, melkoisesti on tullut tyhjää tilaa lisää.

Vielä nuo kaksi viimeistäkin väliä -tuli villoitettua
seinä tuulensuojavillan kulmaan asti

Kellarissa seinä purettu - aika hyvä kontrasti tuossa -
uusi vs vanha seinä?


11.3.2013

Villoitus jatkuu, lautatilausta sivussa

Tänään sai vastaavan mestarinkin kiinni - tuli lupa hieman soveltaa kun ei enää olla kantavissa rakenteissa, eli katon koolaus hoituu huomattavasti helpommin nyt kun voi laittaa rimat kattotuoleihin ja tehdä vaakakoolauksen johon joko pystykoolaus ja vaakapanelointi tai sitten suoran pystypanelointi.

Nyt kun hieman on tullut harjoiteltua villoitusta niin eilen kun kirjoitti puhtaaksi miten kannattaa tehdä, tänään tulikin tehtyä sitten eri tavalla. Korjasin ABC-ohjeistuksenkin sitten siihen samaan malliin. Aina pitäisi puhua tarpeeksi moneen kertaan mitä aikoo tehdä - tai sitten kirjoittaa se koneelle. Silloin siitä löytää virhetkin - tai tulee idea vielä parempaan tapaan tehdä.

Noh - työ nopeutui noin puolella kun tein uudella mallilla, eli kaksi väliä meni yhdessä tunnissa. Ihme nysväystä se taisi aiemmin ollakin, nyt meni vilahduksessa aika ohi ja enempikin olisi jaksanut tehdä jos ei olisi sauna painanut päälle.

Paluumatkalla tuli vielä purettua laudat kellarin seinästä, nyt on enää villat ja paperit jäljellä ja sattuneesta syystä melkoisesti tyhjiä villasäkkejä joihin voi ne laittaa :)

Villoitusta jälleen, alkaa olemaan jo
tyhjääkin lattialla, kohta saa kantaa yläkertaan lisää villaa

Kellarissa viimeisen vanhan kylmäkellarin
lautaseinä purettuna


9.3.2013

Paperia vielä villan päälle iltapuhteeksi

Tulihan se Julia kaveriksi niin käytiin vielä piilottamassa villaa paperilla, koitettiin laittaa 7m pätkä yhdellä kertaa, ei ihan heleppoa - alkoi se nousemaan ja jossain vaiheessa löytyi siihen syykin - leikkauksessa apuna käytetty lauta on kiero :) Noh - tuli ne paperit seinään rypyn kera.

Ruokatilan seinää, villat piilossa

Nitoja hommissaan

Remppaporukkaa :)


Katon villoitua sisäpuolelta ABC

Sujuuhan se kun tietää mitä tekee. Näin se taitaa useimmissa rakennushommissa olla - helppoja ne loppujen lopuksi on kun vain tietää miten ne tehdään ja millä välineillä se käy helpoiten.

Tämä on oman kokemukseni mukaan helpoin tapa - jos vaikka jollekin muulle olisi apua niin kirjoittakaahan kommenttia.

Taustatietoja - villoitus tulee 150+150+100mm eli yhteensä 400mm 50mm tuulensuojavillan lisäksi. Tuulensuojavilla on asennettu ensin, nyt on työn alla ekovillalla tehtävä 400mm villoitus.

Ylin kerros aloitetaan kokonaisella, seuraava kerros puolikkaalla ja alin kerros kokonaisella. Näin saadaan villoituksessa tiivis lopputulos ja villassa katkokohdat aina eri kohtiin.

Tämä toki riippuu kattoristikon väleistä - jos vähempi tarvitsee leikata toiseen suuntaan niin sitten sitenpäin eli joko pystyyn tai sitten vaakaan. Itse kuitenkin tulee villoitettua aika hyvällä kaltevuudella olevaa kattoa, ja on helpointa saada alapuolelta tuettua pitkät eli "pystyyn" asennetut villat.

Villoitus tehdään yksi väli kerrallaan, lähdetään seinän reunasta ylöspäin kasaamaan villoja. Piippolanka on avainsana pysyvyydessä - sillä saa villat pysymään ylhäällä ennen seuraavaa kerrosta. Toki rapidin iso nitoja auttaa kovasti - kuten myös eripituiset tukilaudat joilla saa pönkättyä välillä villat kattoa kohti kun vetelee naruja paikoilleen.

Narut kannattaa valmiiksi leikata tarpeeksi pitkiksi - itsellä leveyden mukaan 6m pätkiä, on helppoa jatkaa aina edellisestä välistä seuraavaan väliin samalla narulla. Naruja itsellä n. 40cm välein jolloin tulee 2 narua per villalevy.

Ehkä näillä ohjeilla se menisi jos lähtisi nyt tyhjästä alkamaan...

Välissä tuli villoitettua myös kuistilta se viimeinen nurkka - ja laitettua paperit päälle, nyt on kaikki seinät peitelty.

Jos tänään vielä saa Julian apuriksi samoin kuin sain aamullakin, saa keskikerrokseenkin paperit seinään :)

Aamupuhteena yksi väli lisää ja toinen valmisteltu

Apuri karkaamassa (lopeteltiin hommat...)

Näyttäähän se vähän työmaalta?

Seinältä katosi välissä vanha
lämminvesivaraajakin

Vielä toisesta suunnasta, nuo välit tiivistyy
heti kun laittaa koolaukset paikalleen

Kuistin viimeinenkin nurkka villat + paperit
nyt enää katto...

Villasta löytyy ylläreitä, niittien
lisäksi vähän isompaakin

Se toinen puoli, nyt kun on
toisella puolella jo harjoiteltu



6.3.2013

Katon villoitusta

Katon villoitus alkanut - naruillahan se onnistuu, ei oikein muuten. Olisi ehdottomasti pitänyt tehdä se yläkautta eikä jättää alakautta tehtäväksi. Noh - seuraava kattoremontti sitten siten :)

Nyt jos saisi yhden välin päivässä tehtyä, olisi parissa viikossa katto villoitettu - tosin olisi jotain muutakin tässä välissä tehtävää...

Tänään kävi arkkitehti vilkuilemassa tilannetta, oli aika pettynyt rappusten ratkaisuun joka on tosiaan hankala kun lattiavahvuus on noussut ja kattoristikot vaihtui kehäristikoiksi. Koitetaan tosiaan saada aikaan ratkaisu että yläkertaan pääsisi mukavasti ja siellä olisi tilaa liikkuakin rappusten ohi.

Naruvirittelyillä...

Ja lisää naruja... Tässä jo hieman paremmin
kuin ensimmäiset viritelmät

Tuohon villojen päälle tulee sitten vaakarimotus, sillä ne saadaan kunnolla tuettua eli tuo naruviritelmä ei tosiaan ole mitenkään lopullinen :)



1.3.2013

Maalämpöpumppu viikon käynnissä

Viikon käynnin jälkeen keskiarvona on noin 17 käynnistystä per vuorokausi, noin 16h yhteensä käyntiaika, josta 10h lattialämmitykseen ja 6h käyttöveden lämmitykseen. Keskimääräinen käyntiaika on 8 minuuttia eli ei vielä kovin paljoa mutta on sitä lämmitettävääkin tulossa vielä lisää melkein 200m2 lisää... Sillä pitäisi tuo käyntiajan keskiarvo saada tuntuvasti nousemaan, kuulemma parempi kun käynnistyy harvoin ja kävisi sen varttitunnin vähintään kerralla.

Näillä on kuitenkin nollakelin eli todella kylmä kellari muutettu nyt 15-asteiseksi ja lattia tuntuu oikein mukavalta ja lämpöiseltä. Samalla toki huomioitava että vanha 35-litrainen varaaja on muutettu 300-litraiseksi ja suihkussa on aikasen paljon mukavampi käydä :)

Kulutus kiinnostaisi mutta valitettavasti kulutustietoja ei ole tiedossa... mittari on kyllä tulossa mutta vasta myöhemmin.

Nyt on myös naapurilta saatu kuutisen pakettia styroxia sulateltu sisällä kellarissa, valmiina laitettavaksi lattiaan, joo - heti kun radonsuojaus on tehty, en minä muuten sitä odottelisi? :)